Terug naar de blog

Heb je een vergunning nodig voor een houten bijgebouw?

Wil je jouw woning uitbreiden met een carport, tuinkamer of poolhouse, dan moet je in de meeste gevallen een vergunning aanvragen. Je leest het goed: in de meeste gevallen. Dit betekent dus dat er ook uitzonderingen zijn. Geraak jij niet aan uit en twijfel je wat je moet doen? We zetten alle details van de wetgeving voor bijgebouwen in hout voor je op een rijtje.

poolhouse
poolhouse

Meldingsplicht of vergunning aanvragen?

Geldt er voor jouw project enkel een meldingsplicht, of moet je een omgevingsvergunning aanvragen? Om je het antwoord op deze vraag te kunnen geven, moeten we eerst het onderscheid maken tussen een aangebouwd bijgebouw en een losstaand bijgebouw:

Aanbouw:

  • Veranda
  • Terrasoverkapping
  • Carport tegen de zijgevel
  • Tuinkamer als uitbreiding van de leefruimte

Vrijstaand bijgebouw:

  • Poolhouse
  • Losstaande carport
  • Tuinhuis
  • Ander bijgebouw in hout
Modern minimalisme
Modern minimalisme

Omgevingsvergunning vrijstaande bijgebouwen in hout

Voor een vrijstaand bijgebouw in hout heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Of is het complexer dan dat. Ja, zoals vaak bevestigt de uitzondering de regel en ben je in sommige gevallen vrijgesteld van de vergunningsplicht. Zo hoef je geen vergunning aan te vragen of een melding te doen als je bijgebouw:

  • een maximale totale oppervlakte van 40 m2 heeft. Let op: heb je al een bijgebouw, dan moet je die oppervlakte ook meerekenen,
  • maximaal 3,5 meter hoog is,
  • zich binnen een straal van 30 meter rond de woning bevindt,
  • in de zijtuin 3 meter van de perceelgrens opgetrokken wordt, in de achtertuin geldt 1 meter van de perceelgrens.

TIP:

Informeer je altijd goed voor je een carport, tuinkamer of bijgebouw plaatst, want de voorschriften kunnen per gemeente, en zelfs per regio of verkaveling, anders zijn. Controleer dus zeker de specifieke stedenbouwkundige voorschriften voor je begint aan het ontwerp van je tuinkamer of bijgebouw in hout.

WQC OPENDEURDAG JPG LOW 32
WQC OPENDEURDAG JPG LOW 32

Wanneer geldt de meldingsplicht voor een aanbouw?

Bouw je bijvoorbeeld een veranda of tuinkamer aan de woning, dan heb je in veel gevallen geen vergunning nodig. Een meldingsplicht volstaat als:

  • De aanbouw maximaal 40 m2 groot is. Let op: heb je al een bijgebouw, dan moet je die oppervlakte ook meerekenen.
  • De hoogte maximaal 4 meter hoog is, gemeten vanaf de grond.
  • De functie van jouw woning niet verandert en het aantal woongelegenheden hetzelfde blijft.
  • Je voldoende afstand houdt van de perceelsgrenzen: 2 meter van de perceelgrens in de achtertuin, 3 meter in de zijtuin.

Na melding van jouw plannen, ontvang je meestal binnen de 30 dagen een bericht of er akte werd genomen van de melding of niet. Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen.

Eiken Bijgebouw
Eiken Bijgebouw

Moet je met een architect werken?

Voor bijgebouwen waarvoor een vergunning nodig is, ben je verplicht om met een architect te werken. Wanneer het gaat om o.a. een tuinhuis, carport of veranda die voor minstens uit 75 % glas bestaat, dan is een architect niet nodig. Hetzelfde geldt wanneer de uitbreiding niet groter is dan 40 m2, de kroonlijsthoogte beperkt is tot 3 meter en de nokhoogte tot 4,5 meter.

Benieuwd aan welke andere voorwaarden jouw project moet voldoen om een vrijstelling van medewerking van een architect te hebben? We overlopen samen met jou alle details van jouw project.

wooden quality creations
wooden quality creations

Hoe vraag je een vergunning aan?

Je kan een aanvraag voor een vergunning online doen via de website van het Omgevingsloket. Binnen de 30 dagen wordt beslist of je vergunningsaanvraag ontvankelijk en volledig is, of als er een openbaar onderzoek gestart moet worden.

TIP:

Het kan zijn dat jouw gemeente strengere voorschriften hanteert dan de regels die gelden op Vlaams niveau. Daarom is het belangrijk om vóór de start van de werken altijd navraag te doen bij je gemeente over de geldende regels. Op die manier ben je er zeker van of je voor jouw project een vergunning moet aanvragen of dat een melding voldoende is.

Advies nodig?

Heb je plannen om een tuinkamer, carport, poolhouse of ander eiken bijgebouw te plaatsen en heb je bepaalde vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen, we zijn altijd op de hoogte van de laatste regelgeving en geven je graag advies op maat van jouw project.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tuinberging

Offerte op maat, landelijk of modern

Landelijk of modern? Standaard of op maat? Bij ons vindt u zeker het houten bijgebouwen van uw dromen.
Afspraak maken